2017-06-12

World Record Allotment


WORLD RECORD ALLOTMENT



CONCEPT

In order to make the clients happy, the project has been focused towards the concept of ‘the most seamless allotment in the world’. This means that the connection between the house and the garden shall be stronger than normally seen. The indoor space aims to be merged with the garden. Additionally, this creates a option to extend the social space. The building structure is built up by parallel walls as protection from the neighbors and the street in south. Between these walls transparent materials are used to let light in and strengthen the connection to the garden. 



CONSTRUCTION


The building construction consists of a concrete foundation with a 400 mm perimeter wall where the wood walls are sitting. Because all the walls are parallel, the building was slightly unstable in the perpendicular direction. Once this weakness was noticed, the design of the windows had to be modi ed by adding horizontal beams that assure the strength. 



FACADE

Finding a material that suited both the clients and the concept has not been easy. Many trials through visualizations were made without a clear solution to this problem. Materials such as metal, concrete, tarp paper and even tiles enter the discussion but had to be abandoned for practical reasons. Wood seemed to be the most economic option and most suitable for the wall construction underneath. In order to achieve something original with a common material the wood boards have been crafted by hand. The green paint highlights the wood and produces irregular sun re ections re ections creating an unique result.




INTERIOR







DETAIL








INAUGURATION






TEAM

Klara Johnsson, Nicklas Lindersköld, Carl Loftèn, Linn Efvergren, 
Julia Moore, Nick Thoma, Fernando López Ordeix

2017-05-16

The Seed of SEED


At spring 2017 a collaboration started between the students at KTH architecture school and SEED The “Department of Sustainable Development, Environmental Sciences and Engineering”. The initiative was to design a new greenhouse at KTH Campus. The result is a project combining traditional building methods with innovative materials. A multifunctional building that works as an identity for KTH and SEED.