Base A1 Filip

Facade ---------> Portal Frames --------------> Interior Walls

By binding together the site vegetation this design seeks to diminish the imposing effect on the brick building. Through the use of exposed timber studs, a collage of non-repetitive facade patterns/materials and the floating effect of a shadow line underneath the building it adheres more to the idea of vegetation or a modern ruin, and not a modern structure encroaching on the parkland.

The building is dimensioned to be fitted on two separate caravan-sized trailers and folding entrance decks, allowing for easy transport without disassembling. One caravan is a space-efficient worktable and exhibition space, with pin-up walls, storage cabinets with space for model displays, tables and chairs. The second space is completely empty and unfurnished, allowing for free-form activities to take place. The facade is arrayed with glazing of different heights and sizes, allowing passers-by's to peek at the work displayed inside.

Structurally it is comprised of timber a sequence of timber portal frames bound together by lateral cross-braces and floor joists, with a skillion roof and insets for operable rear windows for direct light and ventilation. The facade focuses on the idea of a collage and on recycling found materials, either based on individually tailored modules for each person's personal facade segment, or as an educational experiment by encountering a multitude of material joints and their particular detailing.

No comments:

Post a Comment